Kan du sammenhengen mellom portulakk – Arne Nordheim – Ferdinand Finne?
Portulakk betegnes både som grønnsak og urt. Det sies at den er noe for seg selv. Den har en karakteristisk smak, frisk og litt syrlig. Tradisjonelt blir portulakk brukt til fiskesuppe i syltet form. Den kan også brukes til å smaksette sauser, majones, omeletter og stuinger.
Arne Norheim (1931-2010) var komponist, skripent og musikkritiker. Hans første verk, strykekvartetten Essay, er fra 1954. Fra 1960-årene var han en nasjonal frontfigur for den musikalske etterkrigsmodernismen.
Ferdinand Oscar Finne (1910-1999) var maler, grafiker, scenograf, glasskunstner og forfatter.
Finne hadde hus på Langøya, Lillesand, fra sommeren 1945 til 1957. Han ansatte frk Marie Nicolaysen som husholderske. Hun var av den eldre årgang og tilhørte den gamle skolen, dyrket portulakk i hagen sin og syltet denne etter en oppskrift hun hadde fått i sin ungdom. Ferdinand Finne fikk av og til besøk av Arne Nordheim, den gangen en ung, ukjent komponist.
Ferdinand Finne skriver i sine bøker om opplevelser fra Lillesandstiden. Dette er en av disse.
«Om Arne Nordheim som satt ved skrivebordet i glassverandaen vendt mot leden og Lillesand, Saltholmen Fyr og det åpne hav, dag og natt med notepapir. Han skrev og kastet et ark på gulvet, fylte et nytt ark med tegn og kastet også det på gulvet. Innimellom gikk han bort til flygelet, slo an en tone i bassen, liksom søkende. Så så han opp i det hvitmalte taket og slo an en tone i diskanten, så tok han fatt på skrivingen igjen. Nye ark ble kastet på gulvet.
Frøken Nicolaysen så dette og undret seg. Hun serverte han kaffe, vafler og hjemmelaget bjørnebærsyltetøy – Norheim reiste seg høflig og bukket. Dette gjentok seg uke etter uke. En dag kunne frk. Nicolaysen ikke styre seg og sa: Herr Nordheim! Det må være underlig å ha så mange sager og streger og prikker og ting oppi haue!»
Slik ble «Portulakk-kvartetten til sommeren 1956 på Langøya i Lillesand, oppkalt etter frøken Nicolaysens fiskesuppe. Nordheim betraktet frem til sin død at stykket fra 1954 ikke var hans opus 1, men at strykekvartetten – «Portulakk-kvartetten»- var hans første riktige verk.
Den sommeren skrev Ferdinand Finne sitt første testament. Det eneste som ikke ble forandret opp gjennom årene, var at strykekvartetten av Arne Nordheim som ble skrevet i Lillesand, «Portulakk kvartetten», skulle spilles i hans begravelse.
Kilder:
Ferdinand Finne «Sangen om Sørlandet: historien om en øy og et hus»
Ferdinand Finne «Så vidt jeg husker: og litt til» fra 1986
Biografien «Ferdinand Finne» av Thore J. Elton fra 2000
Bilder:
Fremhevet bilde: Akvatint av Ferdinand Finne, i privat eie
Foto: Agderbilder/Lillesand by- og sjøfartsmuseum