Lyst til å lage påskekake etter oppskrift fra Prinsessenes KOKEBOK av Jenny Åkerstrøm?

Jenny Åkerstrøm (1867-1957) var en svensk matskribent og husholdningslærer. Hun hadde en berømt husholdningsskole for jenter i Stockholm, Jenny Åkerströms Husmodersskola. Hun ga ut flere kokebøker, en av de berømte er Prinsessenes kokebok som første gang ble utgitt i 1929. Tre svenske prinsesser, senere prinsesse Margaretha av Danmark, kronprinsesse Märtha av Norge og dronning Astrid av Belgia, gikk her og lærte å lage mat. Jenny Åkerstrøm tilegnet kokeboken til prinsessene og alle sine øvrige elever.

Lillesand by- og sjøfartsmuseum

Mercedes Knudsen, 1885-1963, siste private eier av Lillesand by- og sjøfartsmuseum, hadde og brukte denne kokeboken. Hun var glad i å samle familie og venner til bla ettermiddagskaffe hvor det ble servert kaffe med ulike sorter kake. Om hennes hushjelp, Maren Stoveland, bakte og serverte sine gjester denne påskekaken, vet vi ikke.

 

 

Kan dette inspirere deg?  Oppskriften fra Åkerstrøms kokebok i norsk oversettelse fra 1937 –  Påskekake (12 porsjoner) er:

«Kaken:                                         Krem:
155 gr melis                                  2 eggeplommer eller et egg
5 eggeplommer                            1 strøken teskje potetmel
75 gr mandler                               2 dl fløtemelk
6 bitre mandler/                           1-2 spiseskjeer sukker
bittermandelolje                           2-3 teskjeer arak eller vaniljesukker
100 gr smør
5 hviter

Til redet og kyllingene:                   Glasur:
75 gr mandler                                  1 1/2 del melis
100 gr melis                                     2 spiseskjeer vann
(kaken blir meget søt;
bruk gjerne 75 gr melis)
Eggehvite
Gul farve
50 gr chokolade

Kaken: Sukker og eggeplommer vispes til eggedosisen er lys og tykk. Smøret smeltes, avkjøles og røres til skum. Eggedosisen helles i smøret mens man rører meget godt. Mandlene skåldes, tørkes, males og røres i. Melet tilsettes og sist nedskjæres de stive hviter forsiktig. Røren stekes i 6 like store bunner i små runde blikkformer omtrent 14-15 cm i diameter.
Steketid: ca 15 min.
Kremen: Eggeplommene og sukkeret vispes i en tykk kasserolle, fløtemelken spes på, hvorpå kasserollen settes over ilden og vispes godt, mens kremen tykner. Den tas av varmen og vispes til den er litt avkjølt. Kremen bør ikke være tykkere enn en saus. Når kremen er kold tilsettes vaniljesukkeret.
Marsipanen: Mandlene skåldes, skylles i koldt vann innen skallet tas av, tørkes ved ovnsvarme og 2 ganger gjennom mandelkvern. Mandlene og sukkeret støtes med treklubbe i en stenmorter, derpå tilsettes litt eggehvite, en teskje ad gangen, og støtes igjen til det blir som fin og smidig deig.

En del av marsipanen beholdes ufarvet, kjevles ut og skjæres ut som påskeliljer. En del farves lysegrønn og formes som blader. Til kyllingene farves massen gul og dannes senere til 6-7 små kyllinger, nebb og øine markeres med smeltet chokolade. Av hvit masse dannes et rede og stripes på yttersiden med trepinne. Chokoladen smeltes i vannbad og røres til den blir flytende. Med denne pensles redet på utsiden. I samme skål blandes glasuren som derved får farve fra chokoladen.

 

 

Kakebunnene legges på hverandre med krem mellom hver bunn. Glasuren varmes litt, hvis den er for tykk, og pensles over hele kaken. Innen glasuren er stivnet, trykkes blomstene og bladene fast (se billedet). Kaken serveres helst med iskold fruktsaus, f.eks. appelsin- eller ananassaus, eller med fruktkompott.»

Illustrasjonene er laget av Pål Osjord